La democràcia pot esperar

Posted: 3 Novembre 2011 in C'est la vie
Etiquetes: , , ,

El cert és que Papandreu s’ha trastocat, després de tanta reforma dissenyada pels mercats per a que aquests puguin seguir incrementant la seva fortuna a costa de les persones treballadores, va i decideix convocar un referèndum. Certament la cosa té poc sentit.

Però ha estat per voluntat pròpia o s’ha vist forçat per la pressió social exercida per la ciutadania grega? Segons els mitjans de comunicació espanyols, les queixes, vagues i manifestacions no estaven servint de res. Però ja sabem que això forma part del continu descrèdit dels mitjans de comunicació al servei del capital per desmobilitzar la ciutadania. Ens estaven dient, “si a Grècia, que estan fatal, no els serveix de res mobilitzar-se, vosaltres no cal que ni ho penseu”. Doncs vet-ho aquí, d’algo els ha servit.

Però una vegada més es demostra que als poderosos, i en especial a aquells al servei del capital, no els agrada que la ciutadania digui la seva, i estan tan enfadats que amenacen, no només en retirar el suport que havien acordat amb el president grec, cosa que seria del tot legítima, sinó en castigar als grecs de fer-los fora de la Unió Europea. Han amenaçat molt amablement, com no pot ser d’una altra manera si es parla de l’estil europeu. Si hagués estat Bush, hauria dit “ho accepteu sense condició els acords i us deixeu de mandangas, o us envio la sisena flota i us esborro del mapa”. Els europeus tenim estil, tot i que Papandreu proposava fer un referèndum per tal que els grecs donin el seu parer al nou pla, la UE proposa que la pregunta fos “vol vostè sortir de l’euro?”. Que vol dir això? No estàvem parlant de l’europeisme grec, estem parlant de la seva economia. Amb aquesta proposta s’envia un missatge clar als grecs: si feu un referèndum i us atreviu a parlar per sobre dels poderosos, i ja no diem si ens contradieu, no només deixarem d’ajudar-vos econòmicament, sinó que us farem fora de la UE. Posats a fer una proposta de pegunta es podria proposar “Voleu deixar de dir-vos grecs?” o millor, la pregunta podria ser “vol vostè rebutjar els acords i enfonsar-se en la misèria durant 50 generacions, cremar a l’infern per la seva gosadia i patir totes les epidèmies existents mentre visqui?”.

En realitat no els fa por el fet d’haver de buscar una solució al problema grec, el que els fa por és que la ciutadania es fiqui en el que ells consideren els seus assumptes (la política). Perquè Papandreu podria preguntar “està a favor de continuar fent esforços a canvi de que ens perdonin el 50% del deute que tenim?. Vist així, no sona malament. Però no, no es pot tolerar que ningú més que ells decideixin el nostre futur.

I així, finalment ha passat, han aconseguit doblegar a un país, al seu Parlament, al seu president. Amb estil o no, ens ho han deixat clar, manen ells, i la democràcia pot esperar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s