CIU, triler independentista

Posted: 21 Novembre 2012 in C'est la vie
Etiquetes: ,

CiU mai ha estat independentista, i ara tampoc ho és. Com tampoc és independista el poble de Catalunya. L’independentisme ha anat calant en la població, però la suposada majoria sobiranista és més un bluf que una solida majoria en suport de la independència de Catalunya. Les enquestes no s’equivoquen i la manifestació de la diada va ser multitudinària i representa una mostra del suport actual al independentisme. Però no és un suport sòlid, és conjuntural, motivat per la situació de crisi econòmica. El sentiment independentista ha crescut repentinament. Al suport habitual (i amb un tènue però constant creixement) s’ha sumat sobtadament un suport voluminós, el dels votants de CiU, que s’han sumat en bloc a la reivindicació sobiranista com a resposta a la crida feta pel seu partit. Semblava que la manifestació de la diada la convocava una unió difusa entre govern i CIU, a través del candidat-president. Però si CiU no és independentista com és que ha fet aquesta crida?

CiU ens ha tornat a donar una lliçó de com marejar la perdiu. L’especialista trilero ha agafat la boleta de la crisi i li ha donat voltes fins fer-la desaparèixer. Ens ha plantejat un altre tema, la independència, per tapar les retallades. Ens ha fet creure que de la nit al dia s’ha tornat independentista.

És un joc molt perillós, ja que en cas de guanyar no pot fer una altra cosa que no sigui treballar per la independència. Però és aquí on CIU és metre trileo. Mas, mai ha pronunciat la paraula independència. La seva campanya ens ho fa pensar, però en cap moment ho diu explícitament. CiU ha generat una campanya de fugida endavant. Davant el perill de ser penalitzada per les retallades i el desgast de governar en situació de crisi, ha planificat una estratègia que generi una cortina de fum que permeti entretenir el personal el temps suficient com per tornar a tenir una conjuntura social i econòmica favorable als seus interessos. Va començar promovent la idea d’espoli fiscal com a element per justificar la seva proposta política. Un argument que ràpidament es va quedar curt i que només tenia dos sortides, descartar-lo o desenvolupar-ho. I es va imposar la segona, és el perill de promoure el populisme econòmic, que cala molt ràpidament. I per segona vegada es va fer una nova sortida endavant. Aprofitant que el discurs havia calat a la societat catalana, CiU es va avançar a la resta de forces i es va autoproclamar com a impulsora de la reivindicació sobiranista durant la diada. D’aquesta manera aconseguia capitalitzar el suport social que ara té aquest sentiment. Però no ens enganyem és un suport conjuntural, és una independentisme econòmic. I CiU ho sap, ha estat l’artífex d’aquest sobtat creixement.

Amb aquesta jugada CiU guanya temps, s’assegura guanyar les eleccions, però ja ens ha avisat que abans de la independència cal una consulta i que aquesta no serà immediata, necessita temps per preparar-la (ha guanyat dos anys més: fins al 2014). Però tots sabem que la consulta no es farà, el govern central ja ens ha avisat que al igual que la consulta sobiranista d’Ibarretxe, no permetrà que a Catalunya es faci un referèndum. I CiU també ho ha reconegut a més d’explicar-nos que és el que passarà llavors, tornarà a convocar unes eleccions en forma de referèndum sobiranista indirecte (ha tornat a guanyar un any més). I aquest serà el moment clau, el punt d’inflexió on CiU es veurà obligada a manifestar clarament el seu posicionament envers la independència i la seva voluntat de treballar decididament per ella. Però això serà pels voltants del 2016, temps previst per a la recuperació econòmica. El moment en que tornarà a meravellar-nos amb la seva capacitat trilera. On està la boleta de la independència? L’independentisme econòmic, fa que aquest s’esvaeixi quan l’element que l’ha motivat desapareix. La bonança econòmica s’encarregarà de posar les coses al seu lloc, i CiU no es veurà obligada a continuar enarborant aquesta bandera, és més, podrà fer-se el longui sense que això li suposi cap reacció contrària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s